Το παιδί μου ΔΕΝ αγαπά τα Αγγλικά! Τι να κάνω;

Πριν αρχίσω να εκφράζω την άποψή μου για το θέμα αυτό, επιτρέψτε μου να διηγηθώ μία προσωπική μου ιστορία, ένα προσωπικό μου βίωμα.

Όταν ο γιος μου ήταν 5-6 ετών, άρχισα να κάνω προσπάθειες μαζί του για να μάθει να κάνει ποδήλατο, να ισορροπεί δηλαδή χωρίς τις βοηθητικές ρόδες. Εις μάτην, όμως! Δεν μπορούσε. Έπεφτε. Αγχωνόταν. Εγώ τον μάλωνα επειδή δε συγκεντρωνόταν. Αγχωνόμουν κι εγώ. Κουραζόμουν να κουβαλάω το ποδήλατο και να το μπαινο-βγάζω στο αυτοκίνητο. Κάθε φορά, ταραγμένοι κι οι δύο μετά από 15 – 20 λεπτά μάταιων προσπαθειών, υποσχόμασταν ότι την επόμενη φορά θα προσπαθήσουμε περισσότερο: δηλαδή εκείνος υποσχόταν δυνατά· εγώ, από μέσα μου, ήλπιζα (άντε, υποσχόμουν κιόλας) ότι θα είμαι πιο υπομονετική μαζί του! Μέχρι που στην 7η, αν δεν κάνω λάθος, προσπάθειά «μας», ο γιος μου αναφώνησε πετώντας κάτω το ποδήλατο και το κράνος του: «Τα παρατάω! Το μισώ το ποδήλατο! Ακούς; Το μισώ!».

Κατάλαβα τότε ότι κάτι πήγαινε εντελώς λάθος! Δεν απάντησα. Περνούσαν οι μέρες, για να μην πω οι μήνες, κι εγώ έκανα ότι το είχα ξεχάσει. Κάποια μέρα, όμως, έχοντας συνεννοηθεί με δάσκαλο – προπονητή ποδηλασίας, ενημέρωσα το γιο μου ότι θα ξεκινήσει μαθήματα με δάσκαλο. Δε χάρηκε, αλλά συμφώνησε. Μετά από τρία μονόωρα μαθήματα με τον Ηρακλή Μπαλάφα, ο γιος μου έμαθε ποδήλατο και τώρα πια και είναι υπερήφανος για τον εαυτό του και τις ικανότητές του και απολαμβάνει τις βόλτες του.

Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε το («ηθικόν») δίδαγμα από την ιστορία μας: θέλει τρόπο η διδασκαλία!

Εάν το παιδί σας, λοιπόν, δεν αγαπά τα Αγγλικά, μάλλον έχει κακή εμπειρία στις πρώτες του ή τις δεύτερες επαφές με τη Γλώσσα! Ο εγκέφαλός μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, απορροφά πληροφορία και λειτουργεί όταν βιώνει θετικά συναισθήματα. Στη διδασκαλία το θετικό αυτό κλίμα, είναι: χαρά, δημιουργικότητα, αποδοχή, θαυμασμός, ενίσχυση, ανάπτυξη περιέργειας και φαντασίας, δράση, εξερεύνηση… Αν το παιδί σας, επαναλαμβάνω, δεν αγαπά τα Αγγλικά, κάτι έχει πάει λάθος! Να ξαναπροσπαθήσετε σε πλαίσιο όπως το παραπάνω και θα τα αγαπήσει!

Gamification: αυτή είναι η συνταγή!

            Τάδε ἔφη Dimitra

Scroll to Top
Skip to content